De fanfare

2021 fanfare voor dorpskerk2.jpg

 

 

Heden 2021- 2022 - 2023   ______________________________________________

Sinds 2012 dirigeert Bob Mesens de fanfare. Samen met de gevorderde jeugdleerlingen vormen zij de Sint-Jansband.

2021 dirigent Bob.jpg2021 fanfare dorpskerk.jpg

 

Hoe het begon....

_____________________________________________________

De fanfare De Sint-Jansvrienden uit Averbode bestaat al sinds 1897. Ernest Claes, de Vlaamse schrijver van streekverhalen en geboren in Zichem, was onze eerste echte tamboer.

Claes schreef zelfs een novelle over het ontstaan van de fanfare. En hoe je het ook draait of keert: diegene die onze fanfare kent en het boekje leest... de sfeer die erin beschreven wordt, is nu nog steeds heel herkenbaar!

Het boekje is zeker een aanrader voor iedereen die eens goed wil lachen. Het is geschreven op een zeer humoristische manier, de kenmerkende stijl van Ernest Claes. Een fragment kan je hier lezen.

 

 

In 2019 telt onze fanfare een dertigtal leden. We repeteren elke vrijdag onder leiding van Bob Mesens, gekend dirigent en muzikant uit de streek. Hij nam in augustus 2012 bij ons het dirigeerstokje op.

Dat we niet meer de hoempapamuziek van de fanfares van vroeger brengen, kan u zien in onderstaande filmpjes:

Total Toto

Marco Borsato on stage

Queen in concert

 

Sinds 2011 spelen enkele jongeren uit de jeugdband ook mee in de fanfare. Daar zijn we heel fier op, want het zijn jongeren die hun eerste muzikale stappen gezet hebben in onze vereniging. Zo werken wij aan het behoud van het aantal spelende leden in de fanfare.

De vereniging zelf is samengesteld uit meerdere groepen. Zo is er een fanfare, een jeugdband en een koor en we proberen ook iedereen steeds zoveel mogelijk bij te laten leren. 

Onze vereniging kent een zeer rijke geschiedenis. De link naar de geschiedenispagina vind je hieronder.